Gledališke novice05 marec 2011

GLEDALIŠKA SKUPINA PREDSTAVLJA KOMEDIJO SCAPINOVE ZVIJAČE

Objavil/a: Marko Drobne
Gledališka skupina Prosvetnega društva Čemšenik bo v nedeljo, 13. marca 2011, ob 15.uri v Prosvetnem domu Čemšenik premierno predstavila komedijo Jean-Baptiste Poquelin Molière-a "Scapinove zvijače".

Scapin je komičen lik zvitega služabnika, kateri s svojo premetenostjo, duhovitostjo in z zvijačami vodi za nos svoje in tuje gospodarje, ve za svoj prav in se zna maščevati, kaznovati gospode, ki si domišljajo, da jim pripada neomejena oblast nad življenjem drugih.
zloenka_prednja_mala
image/jpeg 375x432
Gospostvu nad slugami in nad sinovi, nad denarjem in tudi nad ljubeznijo se zoperstavi s pogumom in iznajdljivostjo, pri tem pa iz trenutka v trenutek plete niz situacij, ki nasmejijo tako njega kot publiko v dvorani (med temi je najslavnejša tista, v kateri omejeni starec nasproti namišljenim težavam življenja skozi ves prizor ponavlja en sam stavek: »Pa kaj hudiča je iskal na tej galeji!«).

In vendar je Scapin v svojem ravnanju vseskozi nesebičen in plemenit: vse kar počne, počne v skrbi za ljubezen drugega (nerodnega sinu svojega gospodarja), za uresničitev tiste najlepše in najsilovitejše želje, ki človeka dviga nad njega samega.

ustvari pdf za to novico  tiskalniku prijazno 
© Prosvetno društvo Čemšenik 2007-2017
Ureditev strani Marko Drobne