Razne novice08 februar 2015

DAN, KO SE VSE VRTI OKOLI KULTURE

Objavil/a: Marko Drobne
Dan po tem, ko smo na slovesnosti v Cankarjevem domu dobili nove Prešernove nagrajence, bo že sedemdesetič (dan Prešernovega slovesa praznujemo kot praznik slovenske kulture od leta 1945, predtem so dogodke nekaj časa prirejali na 7. februar) po številnih slovenskih krajih dan v znamenju kulture.

Vrsta ustanov, muzeji in galerije brezplačno odpirajo vrata svojih zbirk, vabijo na delavnice in odprtja razstav, pa tudi drugod so pripravili raznovrstne dogodke.

preseren-rtvslo.si
image/jpeg 1200x798
Opoldne se bodo v prestolnici na Prešernovem trgu s tradicionalnim recitalom pesnika spomnili člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije - v prenosu mu lahko prisluhnete tudi na 3. programu Radia Slovenija, programu ARS.

preseren2-rtvslo.si
image/jpeg 800x534

Ob 13.00 se bodo v knjigarni Konzorcij spomnili Kajetana Koviča, o čigar opusu in življenju bodo spregovorili pesnik in akademik Ciril Zlobec, hči in prevajalka Nina Brala ter pesnik in predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina. Pogovor bo povezovala Nela Malečkar, Kovičeve pesmi pa bo interpretiral Igor Samobor. V knjigarno vabijo že v dopoldanskih urah; ob 10.00 namreč pripravljajo otroško delavnico Postani Maček, uro pozneje pa pripovedovalsko-glasbeni nastop Maček Muri in Piki Jakob. Nastopili bodo Katja Povše, Ana Vipotnik in Igor Leonardi, kot gost presenečenja pa bo otroke pozdravil tudi Maček Muri, ki letos praznuje 40 let.

V Prešernovi domači Vrbi se bo slovesnost začela ob 13.00, ko bo zbrane nagovoril predsednik državnega sveta Mitja Bervar. Nekaj dogodkov se je v Vrbi v tem tednu že zvrstilo. Že v sredo so pripravili Večer domačih pesnic, v soboto pa sta potekala Prešernov pohod na Stol in literarni večer Društva slovenskih pisateljev. V Osnovni šoli Žirovnica pa so odprli razstavo slikarske kolonije na temo O Vrba, srečna, draga vas domača.

preseren3-rtvslo.si
image/jpeg 813x669

V Kranju, kamor se je Prešeren preselil leta 1846 in tam 8. februarja 1849 tudi sklenil življenjsko pot, bo pisano že dopoldne. Ob 10.00 se bo z nagovorom kranjskega župana Boštjana Trilarja odprl tradicionalni Prešernov smenj, ki bo gorenjsko mesto še enkrat popeljal v pesnikov čas. Izplača se ustaviti tudi v Gorenjskem muzeju v Prešernovi hiši, kjer so med tednom odprli razstavo Prešernov Sonetni venec, ki je nastal pred 181 leti. Razstavo likovno dopolnjujejo linorezi Sonetnega venca Mihe Maleša, ki jih hranijo v muzeju.

Ob 14.30 bo Prešernova nagrajenca in nagrajence Prešernovega sklada sprejela ministrica za kulturo Julijano Bizjak Mlakar. Po skupnem kosilu se bo odpravila v Kranj, kjer jo bo ob 16.30 pred mestno knjižnico sprejel župan, sledil pa bo sprehod po mestnem jedru. Ob 17.00 se bodo aktualnih Prešernovih nagrajencev spomnili z razstavo portretov, ki jih je v objektiv ujel Tone Stojko. Ob 18.00 bo sledilo srečanje z nagrajenci še v Prešernovem gledališču Kranj.

V portoroškem Avditoriju se bo ob 19.00 začela prireditev Sme nekaj nas, ker smo Prešernove, biti prešernih, na kateri bodo podelili Tartinijevo priznanje za izjemne stvaritve s področja kulture. V Kobilarni Lipica bodo ob 11.00 odprli razstavo umetniških fotografij Milana Malovrha Neslišni topot. V prostorih Gorjupove galerije v Kostanjevici na Krasu bodo odprli prenovljeno Gorjupovo zbirko, na odprtju pa bo spregovoril predsednik Slovenske matice Milček Komelj.

V večnamenskem objektu v Šentjuriju pri Mirni Peči na Dolenjskem bodo v sklopu praznovanja kulturnega praznika ob 14.00 odprli spominsko zbirko pesnika in rojaka Toneta Pavčka, da bi tako ohranili pesnikovo povezanost z domačim krajem ter opozorili na pomen njegove literature.

8. februar je leta 1945 za slovenski kulturni praznik razglasilo predsedstvo slovenskega narodnoosvobodilnega sveta, Prešernov dan pa je ohranila tudi nova država in ga leta 1991 razglasila za dela prost dan.

Vir: www.rtvslo.si

ustvari pdf za to novico  tiskalniku prijazno 
© Prosvetno društvo Čemšenik 2007-2017
Ureditev strani Marko Drobne