Gledališke novice23 januar 2013

KULTURNO DRUŠTVO SVOBODA ELEKTROELEMENT IZLAKE UPRIZARJA KOMEDIJO SNUBAČKA

Objavil/a: Marko Drobne
<table><tr><td width="50%">Kulturno društvo Svoboda Elektroelement Izlake vabi na uprozoritev komedije Snubačka, avtorja Thortona Wilderja in režiserja Jožeta Krajnca.

Predstava bo v nedeljo, 27. januarja 2013 ob 15. uri v Prosvetnem domu Čemšenik.
<td>
snubacka
image/jpeg 800x703
</td></tr></table>
Gledališki ljubitelji z Izlak vabijo k druženju v novi sezoni z novo dramsko uprizoritvijo. Bienalni ritem dela že vrsto let zapored uravnavata enkrat znameniti domačin Valvazor s predstavami na Medijskem gradu in drugič dramska postavitev na domačem odru. Ta se kljub letom in drugim tegobam še ne da, kot se ne dajo člani domače gledališke skupine. Njenemu dolgoletnemu jedru se letos spet pridružujejo novi obrazi, prav tovrstna vrtljivost kroga, zgledno sožitje in dobro počutje pa zagotavljajo preživetje. Pa seveda naklonjenost domačega okolja in občinstva povsod tam, kamor se podajo v goste.

Izvirnik komedije, ki jo uprizarjamo tokrat, se je rodil v ZDA, a je še kako rojen tudi za življenje v naših domačih logih, v naših znanih krajih, z našimi neznanimi a prepoznavnimi ljudmi prav tukaj in zdaj. Zasavski podjetnik ima preveč dela s trgovanjem, da bi se uspel sam rešiti vdovstva, zato se zateče po pomoč v obliki ženitnega posredništva k družinski prijateljici. Za poroko je godna tudi njegova nečakinja, vendar po stričevem oblastniškem prepričanju ne z umetnikom, ki nima pojma o poslu in potemtakem tudi ni zrel za pravo življenje. Za prav nič, kar življenje ponuja posvetnega, po njegovem mnenju nista zrela niti njegova pomočnika. Kaj pa novi vajenec? Kaj pa kandidatke za poroko s premožnim, a skopuškim podjetnikom? Kaj pa, če ima tudi ženitna posrednica (snubačka) kaj za bregom?

No in za bregom se zaplete in razplete marsikaj. Vsako vprašanje dobi svoj odgovor, vsaka zabloda svoj nauk. Kajti: najpomembnejša v življenju je dogodivščina. Preizkušnja dogodivščine pa je … Kaj le in kaj vse? Odgovore na to vznemirljivo vprašanje ponuja prav »Snubačka!« Velja se ji prepustiti, a le za ogled z varne razdalje iz gledališke dvorane in za privoščljiv smeh ob spletkah, ki potrjujejo mnogokrat preizkušen recept: zase si izberi sam! Še tako ti lahko zdrsne …

Vsem obiskovalcem predstave prisrčna hvala za pozornost, izlaškim gledališčnikom pa za novo priložnost, da s tako prijetno druščino sodelujemo v zares dobrem vzdušju.

Jože Krajnc

ustvari pdf za to novico  tiskalniku prijazno 
© Prosvetno društvo Čemšenik 2007-2017
Ureditev strani Marko Drobne